Ohmydish.nl


Vanille

Vanille wordt vooral gebruikt in desserts en baksels, maar je kunt het ook combineren in hartige gerechten.

Vanille

Blog printen Bekijk reacties (0)


  • Latijnse naam: Vanilla planifolia
  • Familienaam: Orchideeënfamilie (Orchidaceae)
  • Buitenlandse namen:
    • Engels: Vanilla
    • Frans: Vanille
    • Duits: Vanille
    • Italiaans: Vaniglia
    • Spaans: Vanilla
  • Oorsprong: Vochtige tropische wouden van Midden-Amerika en Mexico. Door Spaanse ontdekkingsreizigers naar Europa gebracht.
  • Kweek: De bevruchting geschiedt kunstmatig, met behulp van een penseel. Alleen een heel klein Mexicaans bijtje is in staat door de nauwe bloemopening te kruipen en zo de bevruchting tot stand te brengen.
  • Verduurzamen: De reukloze peulen van de vanille worden, om te voorkomen dat ze openspringen, in halfrijpe staat geplukt. Daarna worden de vanillevruchten langdurig (afgesloten van de lucht) gefermenteerd. Tijdens dit proces wordt vanilline gevormd, dat zich als kristallen afzet op de zwarte schil. Daarin bevinden zich duizenden zwarte zaadjes. Bewaar de vanillestokjes niet te droog; wikkel ze bijvoorbeeld in aluminiumfolie of leg ze in suiker. Dit laatste levert een goede kwaliteit vanillesuiker op. De meeste vanille wordt tegenwoordig synthetisch bereid via chemische omlegging uit eugenol, afkomstig uit kruidnagelolie.
  • Toepassing spijs en drank: Om de specifieke smaak en geur wordt vanille in tal van recepten, vooral zoete, toegepast. Ook in levensmiddelen-, tabaks-, en parfumerie-industrie wordt vanille verwerkt.
Vanille Vanille


Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/vanille


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!



← Vorig blog
Valse salie
Volgend blog →
Veldzuring

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Bereid een prachtig gerecht van 1 van deze smaakvolle lente recepten.