Spaanse peper

De Spaanse peper wordt vaak gebruikt om gerechten extra pit te geven. Ook lekker om zelf sambal van te maken.

Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen

  • Latijnse naam: Capsicum frutescens
  • Familienaam: Nachtschadefamilie (Solanaceae)
  • Overige namen: Lombok, bijtbezie
  • Buitenlandse namen:
    • Engels: Chili pepper
    • Frans: Piment fort, piment rouge
    • Duits: Roter Pfeffer
    • Italiaans: Diavoletto peperoncino
    • Spaans: Guindilla
  • Oorsprong: In het wild in Midden-Amerika. Door de Portugezen ten tijde van Columbus naar Europa en vervolgens naar het Nabije- en vooral het Verre Oosten gebracht.
  • Vindplaats: In Nederland gekweekt, binnenshuis of in een broeikas.
  • Kweek: Door een plantje van de kwekerij, die echter alleen in huis of kas tot bloei en rijping komt.
  • Verduurzamen: Vers, gedroogd of als poeder.
  • Toepassing spijs en drank: De onrijpe groene pepers zijn in Nederland normaal verkrijgbaar en zijn behalve in Oosterse gerechten en chutney-mengsels ook in smeersels, salades en koude sauzen te gebruiken. De aan de struiken gerijpte rode pepers vormen de basis voor de Indonesische sambal, de Chinese pepersaus en de Zuid-Amerikaanse tabasco. Er worden meer van de kleine hete chilipepers gegeten naarmate het land een heter klimaat heeft. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het verkoelende effect van de pepertjes, doordat de sterke smaak de transpiratie doet toenemen. Dit werkt bloedvatverwijdend en verkoelend. Overdaad schaadt echter; te veel pepertjes werken sterk laxerend door irritatie van de darmslijm en ook de maagwand kan geïrriteerd raken. Werkzaam ‘tegengif’ dat ook de brand in de mond blust, is melk, yoghurt, ijs, een schepje suiker of een hapje rijst of droog brood. Spaanse peper wordt in inmaakkruiden gebruikt. Gemalen Spaanse peper wordt cayennepeper genoemd. Grof gemalen cayennepeper wordt ook wel chilipeper genoemd, niet te verwarren met chilipoeder, dat een mengsel is van cayennepeper, komijn, knoflook en soms oregano.
Spaanse peper Spaanse peper


Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/spaanse-peper


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


← Vorig blog
Smeerwortel

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.