Ohmydish.nl


Smeerwortel

Het blad en de wortels van de smeerwortel zijn eetbaar, maar eet ze niet te vaak.

Smeerwortel

Blog printen Bekijk reacties (0)


  • Latijnse naam:¬†Symphytum officinale
  • Familienaam:¬†Ruwbladigenfamilie (Borganinaceae)
  • Overige namen:¬†Keelwortel, vetwortel, waalwortel.
  • Buitenlandse namen:
    • Engels:¬†Comfrey
    • Frans:¬†Consoude
    • Duits:¬†Beinwell
    • Italiaans:¬†Consolida
    • Spaans:¬†Consuelda
  • Oorsprong:¬†Geheel Europa en de gematigde streken Azi√ę.
  • Vindplaats:¬†In Nederland aan de waterkant en de bosrand en in vochtig grasland.
  • Kweek:¬†Scheuren gaat beter dan zaaien; de grond moet vochtig zijn, goed omgespit en niet te schaduwrijk. Onder gunstige omstandigheden zal uit elk stukje wortel een nieuwe plant groeien waardoor de plant drastisch ingeperkt zal moeten worden.
  • Verduurzamen:¬†De wortel heel vroeg in het najaar rooien en, indien gewenst, drogen.
  • Toepassing spijs en drank:¬†Zowel het blad als de wortels van smeerwortel zijn eetbaar. Omdat de harige en enigszins slijmerige blaadjes niet erg prettig zijn om te eten, kun je ze voor vers gebruik het beste klein snijden en aan een salade toevoegen of verwerken in een smoothie of soep. Jonge scheuten kunnen ook gebleekt worden en gekookt, op de zelfde manier als asperges. Let op: langdurig gebruik van voornamelijk de wortel of oude bladeren kan leiden tot leverbeschadiging, dus gebruik bij voorkeur jonge blaadjes en eet smeerwortel niet elke dag.
Smeerwortel Smeerwortel


Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/smeerwortel


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!



← Vorig blog
Kamille
Volgend blog →
Spaanse peper

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.