Slanke waterkers

De slanke waterkers is een éénjarig kruid dat ook wel wilde mosterd wordt genoemd.

Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen

  • Latijnse naam: Nasturtium microphyllum
  • Familienaam: Kruisbloemenfamilie (Crucifereae)
  • Overige namen: Wilde mosterd, gewone raket.
  • Buitenlandse namen:
    • Engels: Watercress
    • Frans: Cresson
    • Italiaans: Crescione
    • Spaans: Lepidio
  • Vindplaats: Eénjarige kruid dat ook in Nederland in het wild groeit op velden en langs wegen. Ze bloeien met gele bloempjes. De volwassen bladeren zijn eetbaar in april en mei, dus voor de bloei. Ze lijken echter nogal op de zeer giftige waterscheerling of dolle kervel, dus pas goed op! Ook is ze vaak bacterieel besmet.
  • Kweek: Beter te gebruiken is de GEKWEEKTE WATERKERS Sisymbrium nasturtium. Het fijne zaad kweken in een bak met nat gehouden aarde. Afdekken tegen felle zon en zorgen dat de jonge plantjes in een vochtige atmosfeer opschieten. Na één maand zijn de eetbare bladeren groot genoeg om af te snijden, waarna de bladeren weer snel aangroeien.
  • Toepassing spijs en drank: De volwassen blaadjes zijn rauw erg lekker als sla, in soepen en als garnituur bij rood vlees, zalm, etc. Tien gram zaad 10 dagen laten weken in één liter witte wijn levert na filtreren een versterkende wijn.
Slanke waterkers Slanke waterkers


Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/slanke-waterkers


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


← Vorig blog
Slaapbol

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.