Slaapbol

De zaadjes in deze slaapbol is het bekende en veelgebruikte maanzaad.

Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen

  • Latijnse naam: Papaver somniferum
  • Familienaam: Papaverfamilie (Papaveraceae)
  • Overige namen: Heulbol, maankop.
  • Buitenlandse namen:
    • Engels: Poppy
    • Frans: Coquelicot
    • Duits: Mohn
    • Italiaans: Papavero
    • Spaans: Ababa, adormidera, amapola
  • Oorsprong: Al eeuwen voor onze jaartelling was de slaapbol bij de oude Grieken bekend. De Arabieren hebben deze papaver verspreid tot in China.
  • Vindplaats: Gekweekt en ook verwilderd in gematigde klimaten.
  • Kweek: Zaaien in vochtige rijke grond in de zon.
  • Toepassing spijs en drank: Het rijpe zaad is het bekende Europese maanzaad, dat op brood, in gebak en op andere deegwaren gebruikt wordt. Het gele maanzaad komt uit het Oosten en wordt vooral in de Indiase keuken als bindmiddel en aroma in curry's gebruikt. De eerste (koude) persing maanzaadolie wordt speciaal in Frankrijk onder de naam Olivette in de keuken verwerkt. Verdere (warme) persingen worden in de verfindustrie gebruikt.
Slaapbol Slaapbol


Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/slaapbol


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


← Vorig blog
Sint-Janskruid

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.