Saffraan krokus

Een paar draadjes in de soep of saus geven een prachtige kleur.

Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen

  • Latijnse naam: Crocus sativus
  • Familienaam: Lissenfamilie (Iridaceae)
  • Overige namen: Hooikrokus
  • Buitenlandse namen:
    • Engels: Saffron
    • Frans: Safran
    • Duits: Safran
    • Italiaans: Zafferano
    • Spaans: Azafran
  • Oorsprong: Het Midden-Oosten, waar de oude Perzen hem al kenden. Door de Moren mee naar Spanje gebracht, waar nu nog de beste saffraan vandaan komt.
  • Vindplaats: Er zijn veel variëteiten in het wild, van Italië tot in Iran. De gekweekte vorm kan, onder de juiste omstandigheden, ook in Nederland groeien.
  • Kweek: In de tuin op een beschut zonnig plekje in goede, wat zanderige grond met een goede afwatering. Vermeerderen kan het beste door boldeling, want door zaaien bloeien de plantjes pas na 3 jaar.
  • Toepassing spijs en drank: Een paar draadjes in dunne soepen, vooral kippensoep. Ook champignons- en aspergesoep kunnen echter wel een draadje velen. Het combineert in het algemeen bijzonder goed met vis en knoflook. Saffraan is een klein maar onmisbaar onderdeel van een aantal internationaal bekende gerechten; bouillabaisse,de Marseillaanse vissoep; couscous, een Noord-Afrikaans volksgerecht, gebaseerd op tarwegries; paella; Spaans rijstgerecht met, afhankelijk van de landstreek, vis en kreeftachtige, samen met kip en/of varkensvlees; risotto; een Italiaanse rijstgerecht met in olie gefruite uien; pilau (pilaff, pulao); een rijstgerecht dat oorspronkelijk uit Iran komt en dat gefruit wordt en daarna met bouillon en kruiden verder gekookt; biriyani rijst; een pilau die onder invloed van de Zuid-Indiase specerijen in een soort curry (kerry) wordt omgetoverd. Saffraan wordt als zodanig, of gedroogd en verkruimeld, of als water c.q. melkextract, 15 minuten voor het eind van de bereiding aan het gerecht toegevoegd.
Saffraan Saffraan


Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/saffraan-krokus


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


← Vorig blog
Grote weegbree

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.