Ohmydish.nl


Roomse kervel

De blaadjes van de Roomse kervel zijn hetzelfde te gebruiken als de gewone kervel. Het zaad en de wortels zijn ook eetbaar.

Roomse kervel

Blog printen Bekijk reacties (0)


  • Latijnse naam: Myrrhis odorata
  • Familienaam: Schermbloemenfamilie (Umbelliferae)
  • Overige namen: Vaste kervel.
  • Buitenlandse namen:
    • Engels:  Sweet cicely
    • Frans: Cerfeuil, musqué
    • Duits: Süssdolde
    • Italiaans: Finocchiella
    • Spaans: Cerafolio
  • Oorsprong: In het wild langs wegen en heggen in bergachtige en hooggelegen streken van Europa.
  • Vindplaats: In Nederland hier en daar in Gelderland in verwilderde vorm; de gekweekte Roomse kervel vindt men nog in tuinen, vroeger vooral in moestuinen.
  • Kweek: Vaste kervel is eenvoudig te vermeerderen uit vers zaad of door scheuren. De grond moet lemig zijn met een goede afwatering en in halfschaduw. Uitpoten met een onderlinge afstand van 60 centimeter.
  • Verduurzamen: Alleen de zaden van de Roomse kervel kunnen met succes gedroogd worden.
  • Toepassing spijs en drank: De zaden van de vaste kervel malen en als specerij gebruiken. Met wat suiker lekker op zoetigheden zoals appeltaart. Gemalen onrijpe kervelzaden door geslagen room, ijs en groene salades geven een heel bijzondere smaaksensatie. De wortels van de kervel smaken, rauw in rauwkostschotels of gehakt en gekookt als groente, erg lekker. De kervelbladeren zijn op dezelfde manier te gebruiken als die van de echte kervel. Ze zoeten ook prettig in rinse wrange vruchten compotes als ze daarin meegekookt worden.
Roomse kervel Roomse kervel


Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/roomse-kervel


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!



← Vorig blog
Gemberplant
Volgend blog →
Grote klis

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Bereid een prachtig gerecht van 1 van deze smaakvolle lente recepten.