Raket waterkers

De blaadjes van de raket waterkers zijn erg lekker in een sla of als garnituur.

Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen

  • Latijnse naam: Sisymbrium officinale
  • Familienaam: Kruisbloemenfamilie (Crucifereae)
  • Overige namen: Wilde mosterd, gewone raket.
  • Buitenlandse namen:
    • Engels: watercress
    • Frans: Cresson
    • Italiaans: Crescione
    • Spaans: Lepidio
  • Vindplaats: Eénjarig kruid die ook in Nederland in het wild groeit op velden en langs wegen. Ze bloeien met gele bloempjes. (de volwassen bladeren zijn eetbaar in april en mei, dus voor de bloei. Ze lijken echter nogal op de zeer giftige waterscheerling of dolle kervel, dus pas goed op! Ook is ze vaak bacterieel besmet).
  • Kweek: Beter te gebruiken is de GEKWEEKTE WATERKERS Sisymbrium nasturtium. Het fijne zaad kweken in een bak met nat gehouden aarde. Afdekken tegen felle zon en zorgen dat de jonge plantjes in een vochtige atmosfeer opschieten. Na één maand zijn de eetbare bladeren groot genoeg om af te snijden, waarna de bladeren weer snel aangroeien.
  • Toepassing spijs en drank: De volwassen blaadjes zijn rauw erg lekker als sla, in soepen en als garnituur bij rood vlees, zalm, etc. Tien gram zaad 10 dagen macereren in één liter witte wijn levert na filtreren een versterkende wijn.
Raket waterkers Raket waterkers


Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/raket-waterkers


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


← Vorig blog
Wat is frituren?

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.