Ohmydish.nl


Polei

Van de munt achtige polei blaadjes wordt o.a. thee gemaakt.

Polei

Blog printen Bekijk reacties (0)


  • Latijnse naam:¬†Mentha pulegium
  • Familienaam:¬†Lipbloemenfamilie (Labiateae)
  • Buitenlandse namen:
    • Engels: Penny royal
    • Frans:¬†Pouliot, Chasse-puce
    • Duits:¬†Flohkraut, Poleiminze
    • Italiaans:¬†Puleggio
    • Spaans:¬†Poleo
  • Oorsprong:¬†West-Azi√ę en Zuid-Europa; de klassieke oudheid kende al veel soorten munt.
  • Vindplaats:¬†Overal in gematigde klimaten komen wel enige soorten voor.
  • Kweek:¬†De planten vermeerderen zich via onderaards kruipende uitlopers: hiervan worden stukken van 15 centimeter met flink wat wortel horizontaal gepoot (5 centimeter diep) in zure aarde die voorzien moet zijn van vee compost, wat stalmest en veel water. In verband met de uitlopers is het goed om 20-30 centimeter in de grond een afscheiding te maken.¬†De meeste muntsoorten reageren goed op geregeld plukken. Zodra zich bloemtoppen vormen de plant tot 5 centimeter boven de grond voorzichtig afknippen zonder de bladeren te kneuzen. In hun geheel snel drogen door ze in bosjes op te hangen op een schaduwrijke luchtige plaats. Daarna de bladeren van de stengel rissen en luchtdicht verpakken.
Polei Polei


Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/polei


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!



← Vorig blog
Akker-honingklaver
Volgend blog →
Bedstro of walstroachtigen

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Bereid een prachtig gerecht van 1 van deze smaakvolle lente recepten.