Ohmydish.nl


Peperstruik

Er bestaan veel soorten peper, waar gebruik je deze voor en waar komt peper vandaan?



Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen


  • Latijnse naam:¬†Piper nigrum
  • Familienaam:¬†Peperachtigen (Piperaceae)
  • Buitenlandse namen:
    • Engels:¬†Pepper
    • Frans:¬†Poivre
    • Duits:¬†Pfeffer
    • Italiaans:¬†Pepe nero
    • Spaans:¬† Pimenta negra
    • Maleis: Lada nitan
    • Hindi: Kala mirchi
  • Oorsprong:¬†De tropische regenwouden van India (klimheester).
  • Vindplaats:¬†Plantages in Indonesi√ę, Sri Lanka, Brazili√ę en de malabarkust van India, waar de beste kwaliteit vandaan komt.
  • Verduurzamen:¬†Als men de groene, onrijpe peper besjes plukt en deze in de zon droogt, krijgt men zwarte peper, waarvan een groot deel van het aroma in de schil zit. Nadat de rijpe rode besjes geplukt zijn, worden ze opgeslagen, waardoor ze gaan fermenteren. Schil en vruchtvlees laten dan los en worden van de peperkorrel afgewassen. De peperkorrels worden gedroogd en deze vormen dan de witte peper. Witte peper kan ook verkregen worden door zwarte peper machinaal te schillen, maar door dit proces wordt toch niet de echt witte peper verkregen. Het verdient aanbeveling de peper in korrels te kopen en niet in gemalen vorm. Niet alleen omdat van gemalen peper snel het aroma vervliegt, maar ook omdat peperpoeder makkelijk te vervalsen is. De laatste tijd is het gebruik van zwarte peper ( en ook van de groene en de rode Spaanse peper) enorm toegenomen, vooral bij bereidingen waarbij voorheen de witte peper, die minder pittig is, werd gebruikt.
  • Toepassing spijs en drank:¬†Zowel hele witte als zwarte peperkorrels maken deel uit van inmaakkruiden. De zwarte gaan in zuurkool, al of niet via de pepermolen, en worden gebruikt bij het bereiden van vlees en als tafel specerij. De kwaliteit van peper varieert enorm, maar kan met een gemakkelijke test worden vastgesteld. Probeer een korrel tussen duim en wijsvinger kapot te knijpen. Hoe gemakkelijker dit gaat, en hoe meer stof er vrij komt, des te slechter de kwaliteit. Witte peper wordt vooral gemalen gebruikt in witte sauzen. Zwarte korrels worden geplet en gebruikt in marinades, curries en chutney‚Äôs. In Frankrijk wordt wel grof gemalen zwarte peper gebruikt onder de naam mignotte. Met die naam wordt ook een kruidenbuiltje aangeduid, dat gevormd wordt door gember, kruidnagel, kaneel en koriander. Er bestaat ook nog een bittere Cubebe peper, Piper cebebum, waarvan de etherische olie wordt gebruikt in de smaakstoffenindustrie. Verder ook de Piper longa, een langwerpige peper die ontzettend bijtend en iets zoet van smaak is en alleen in India, het Verre Oosten en op de eilanden van de Stille Zuidzee wordt gebruikt.
Peperstruik Peperstruik


Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/peperstruik


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


← Vorig blog
Pepermunt
Volgend blog →
Peterselie

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten.