Paardenbloem

De paardenbloem is eetbaar, zowel de bloem als de blaadjes zijn lekker als salade.

Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen

  • Latijnse naam: Taraxacum officinale
  • Familienaam: Composietenfamilie (Compositae)
  • Overige namen: Kaarsjes, kankerkruid, papenkruid, pissebloem.
  • Buitenlandse namen:
    • Engels: Dandelion
    • Frans: Dent de lion, Pissenlit
    • Duits: Hundeblume, Lö wenzahn
    • Italiaans: Dente di Leone, Soffione
    • Spaans: Dente de Leòn, Amargón
  • Oorsprong: In geheel Europa en Noord-Amerika.
  • Kweek: De plant vermeerdert zich door worteldeling of uitzaaiing. De zaailingen moeten uitgedund worden tot een onderlinge afstand van 30 centimeter. Bij wilde paardenbloemen de bloemen onmiddellijk bij hun verschijnen afknippen, om zaailingen te voorkomen.
  • Verduurzamen: Het tweede jaar de wortel rooien en is stukken gesneden in de oven roosteren (225-250°C), of ophangen en in de wind drogen.
  • Toepassing spijs en drank: Alleen het heel jonge blad van de wilde paardenbloem smaakt lekker als sla. De gekweekte bladeren zijn forser en kunnen, als ze kort geslonken zijn (zoals bij spinazie) goed gegeten worden, vooral als er wat zuring bij gemengd wordt. De rauwe wortel smaakt nogal bitter, maar gedroogd en vooral geroosterd, is hij wel goed eetbaar. Het maken van geroosterde wortels geeft een cafeïne-vrij koffiesurrogaat, dat licht kalmerend werkt en in reformwinkels te koop is.
Paardenbloem Paardenbloem


Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/paardenbloem


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


← Vorig blog
Oost-Indische kers

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.