Ohmydish.nl


Paardenbloem

De paardenbloem is eetbaar, zowel de bloem als de blaadjes zijn lekker als salade.

Paardenbloem

Blog printen Bekijk reacties (0)


  • Latijnse naam:¬†Taraxacum officinale
  • Familienaam:¬†Composietenfamilie (Compositae)
  • Overige namen:¬†Kaarsjes, kankerkruid, papenkruid, pissebloem.
  • Buitenlandse namen:
    • Engels:¬†Dandelion
    • Frans:¬†Dent de lion, Pissenlit
    • Duits:¬†Hundeblume, L√∂ wenzahn
    • Italiaans:¬†Dente di Leone, Soffione
    • Spaans:¬†Dente de Le√≤n, Amarg√≥n
  • Oorsprong:¬†In geheel Europa en Noord-Amerika.
  • Kweek:¬†De plant vermeerdert zich door worteldeling of uitzaaiing. De zaailingen moeten uitgedund worden tot een onderlinge afstand van 30 centimeter. Bij wilde paardenbloemen de bloemen onmiddellijk bij hun verschijnen afknippen, om zaailingen te voorkomen.
  • Verduurzamen:¬†Het tweede jaar de wortel rooien en is stukken gesneden in de oven roosteren (225-250¬įC), of ophangen en in de wind drogen.
  • Toepassing spijs en drank:¬†Alleen het heel jonge blad van de wilde paardenbloem smaakt lekker als sla. De gekweekte bladeren zijn forser en kunnen, als ze kort geslonken zijn (zoals bij spinazie) goed gegeten worden, vooral als er wat zuring bij gemengd wordt. De rauwe wortel smaakt nogal bitter, maar gedroogd en vooral geroosterd, is hij wel goed eetbaar. Het maken van geroosterde wortels geeft een cafe√Įne-vrij koffiesurrogaat, dat licht kalmerend werkt en in reformwinkels te koop is.
Paardenbloem Paardenbloem


Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/paardenbloem


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!



← Vorig blog
Oost-Indische kers
Volgend blog →
Sint-Janskruid

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.