Nootmuskaat

Nootmuskaat kan in vele soorten gerechten gebruikt worden. Foelie is de zaadmantel van de nootmuskaat.

Wat vind jij van dit blog?
1 stem

  • Latijnse naam: Myristica fragrans
  • Familienaam: Myristicafamilie (Myristicaceae)
  • Overige namen: Nootmuskaat, foelie.
  • Buitenlandse namen:
    • Engels: Nutmeg
    • Frans: Noix muscade
    • Duits: Muskatuss
    • Italiaans: Noce moscata
    • Spaans: Nuez moscada
    • Hindi: Laoong
  • Oorsprong: Het regenrijke tropische Molukken-gebied, in de buurt van zout water.
  • Vindplaats: Plantages op Sri Lanka en op de Caribische eilanden.
  • Kweek: Op de plantages moeten, voor de bevruchting, tussen de vele vrouwelijke (vruchtdragende) bomen ook enkele mannelijke bomen worden geplant.
  • Verduurzamen: Pas na tien jaar beginnen de nootmuskaat bomen pas goede vruchten te dragen en na ongeveer twintig jaar worden de beste oogsten verkregen. De bomen blijven wel zeventig jaar nieuwe vruchten dragen. Er kan verscheidende keren per jaar worden geoogst. Uit de zeer rijpe vruchten wordt de pit gehaald en de zaadrok verwijderd. Deze zaadrok wordt enigszins gedroogd, daarna geplet en dan volledig gedroogd; dit is foelie. De verse zachte pitten worden weken lang gedroogd; pas daarna kan de dop gekraakt worden zonder dat de kern wordt beschadigd. Die kern is het nootmuskaat bolletje. Ze worden, om aantasting door ongedierte te voorkomen, bestreken met kalk.
  • Toepassing spijs en drank: Koop de nootmuskaat (foelie) ongebroken en ongemalen en gebruik haar in ragouts, sauzen, bouillons en soepen, vooral in kippensoep. Koop de nootmuskaat als bolletje en rasp ze zelf; er is dan minder nodig.
Nootmuskaat Nootmuskaat


Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/nootmuskaat


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


← Vorig blog
Munt

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.