Mierikswortel

Mierikswortel heeft een sterke smaak en geur. Vooral lekker bij vis.

Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen

  • Latijnse naam: Cochlearia armoracia
  • Familienaam: Kruisbloemenfamilie (Crucifereae)
  • Overige namen: Mierik, boerenradijs, mieredik
  • Buitenlandse namen:
    • Engels: Horseradish
    • Frans: Raifort
    • Duits: Meerrettich
    • Italiaans: Rafona
    • Spaans: Ràbano
  • Oorsprong: Oost-Rusland
  • Vindplaats: Verwilderd in geheel Europa in de buurt van zoet water; in Nederland bestaat alleen de gekweekte vorm.
  • Kweek: Te vermeerderen door de wortels te scheuren, in plakjes te snijden en ze op 25 centimeter afstand van elkaar te poten. Dat moet gebeuren in het vroege voorjaar, in goed omgespitte, bemeste grond, ongeveer 30 centimeter diep.
  • Verduurzamen: Elk najaar de wortels rooien, in plakjes of geraspt drogen, of in azijn bewaren.
  • Toepassing spijs en drank: Altijd op koude spijzen of in koude sauzen gebruiken, want gekookt of in warme gerechten vervliegen de vluchtige oliën snel en dus de smaak en geur.
Mierikswortel Mierikswortel


Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/mierikswortel


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


← Vorig blog
Salomonszegel

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.