Ohmydish.nl


Mierikswortel

Mierikswortel heeft een sterke smaak en geur. Vooral lekker bij vis.

Mierikswortel

Blog printen Bekijk reacties (0)


  • Latijnse naam:¬†Cochlearia armoracia
  • Familienaam:¬†Kruisbloemenfamilie (Crucifereae)
  • Overige namen:¬†Mierik, boerenradijs, mieredik
  • Buitenlandse namen:
    • Engels: Horseradish
    • Frans:¬†Raifort
    • Duits:¬†Meerrettich
    • Italiaans:¬†Rafona
    • Spaans:¬†R√†bano
  • Oorsprong: Oost-Rusland
  • Vindplaats:¬†Verwilderd in geheel Europa in de buurt van zoet water; in Nederland bestaat alleen de gekweekte vorm.
  • Kweek:¬†Te vermeerderen door de wortels te scheuren, in plakjes te snijden en ze op 25 centimeter afstand van elkaar te poten. Dat moet gebeuren in het vroege voorjaar, in goed omgespitte, bemeste grond, ongeveer 30 centimeter diep.
  • Verduurzamen:¬†Elk najaar de wortels rooien, in plakjes of geraspt drogen, of in azijn bewaren.
  • Toepassing spijs en drank:¬†Altijd op koude spijzen of in koude sauzen gebruiken, want gekookt of in warme gerechten vervliegen de vluchtige oli√ęn snel en dus de smaak en geur.
Mierikswortel Mierikswortel


Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/mierikswortel


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!



← Vorig blog
Salomonszegel
Volgend blog →
Mirte

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.