Marjolein

Het kruid marjolein is lekker in salades of sauzen maar wordt ook gebruikt om bier en worsten op smaak te brengen.

Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen

  • Latijnse naam: Origanum
  • Familienaam: Lipbloemenfamilie (Labiatae)
  • Overige namen: Majoraan
  • Buitenlandse namen:
    • Engels: Marjoram
    • Frans: Marjolaine
    • Duits: Maigram, Majoran, Wurstkraut
    • Italiaans: Maggiorana
    • Mejorana: Mejorana
  • Oorsprong: Azië
  • Vindplaats: De wilde marjolein (Origanum vulgare) groeit het liefst op kalkhoudende grond tot op een hoogte van 1400 meter, en komt dan ook voor in de bergen van Noord-Afrika, Azië, Zuid-Europa en de Verenigde Staten; in Nederland vrijwel uitsluitend in Zuid-Limburg.
  • Kweek: In maart-april onder glas zaaien en goed vochtig houden. Na de laatste nachtvorst de zaailingen poten met een onderlinge afstand van 15 centimeter in losse, vrij vers bemeste grond, op een zonnige beschutte plaats. Goed wieden.
  • Verduurzamen: Zodra de bloemknoppen open gaan de planten afsnijden tot 5 centimeter boven de grond. Drogen in losse bossen.
  • Toepassing spijs en drank: De bloemtoppen worden in Duitsland nog wel bij het bierbrouwen gebruikt. Ook wordt marjolein in Duitsland vaak als worst kruid gebruikt. Het kruid kan met succes worden toegevoegd in groene salades, zomergroente, lichte vleesgerechten, visschotels en dikke sauzen. Het aroma blijft tijdens het koken bewaard.
Marjolein Marjolein


Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/marjolein


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


← Vorig blog
Citroenkruid

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.