Kruidnagelboom

De kruidnagel kennen we allemaal, maar wist je dat dit aan een kruidnagelboom groeit?

Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen

  • Latijnse naam: Syzygium aromaticum of Eugenia caryophyllata of Eugenia aromatica
  • Familienaam: Mirtenfamilie (Myrtaceae)
  • Buitenlandse namen:
    • Engels: Clove
    • Frans: Clou de girofle
    • Duits: Gewürznelke
    • Italiaans: Chiodo di garofano
    • Spaans: Clavo
  • Oorsprong: De Molukken; honderden jaren voor onze jaartelling al in China in gebruik, later per karavaan naar het Westen gebracht en aan de Romeinse keuken toegevoegd.
  • Vindplaats: Wordt gekweekt in tropische gebieden aan zee, vooral in Zanzibar, maar ook op Madagaskar en op de Caraïbische eilanden.
  • Verduurzamen: Van kruidnagelbomen ouder dan zes jaar worden de roze bloemknoppen direct geplukt en in de zon gedroogd. In ongeveer vier dagen verkleuren ze dan tot roodbruin.
  • Toepassing spijs en drank: Kruidnagel wordt vaak, samen met ui en laurierblad, gebruikt in stoofpotten en ham gerechten, in kazen en zoetzuur. Net als bij vele andere specerijen vervliegt het aroma snel na het malen van de nagelen. In zoete deegwaren als kruidkoek past kruidnagelpoeder goed, samen met kaneel, gember, peper, foelie, nootmuskaat enz.; hoort ook thuis in speculaaskruiden. De minder hete Noord Aziatische gerechten als pilaus (pilafs) bevatten vaak vrij veel kruidnagel, samen met kaneel en kardemom. Voor glühwein, bisschopwijn en andere rode warme wijncocktails is kruidnagel een essentieel onderdeel. Ook sommige likeuren bevatten kruidnagelextract. Gebruik kruidnagel met mate, anders krijgt de dis een antiseptisch tintje.
Kruidnagelboom Kruidnagelboom


Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/kruidnagelboom


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


← Vorig blog
Boerenwormkruid

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.