Koriander

Van het kruid koriander kunnen de zaden en bladeren gebruikt worden.

Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen

  • Latijnse naam: Coriandrum sativum
  • Familienaam: Schermbloemenfamilie (Umbellifereae)
  • Overige namen: Annis, colander
  • Buitenlandse namen:
    • Engels: Coriander
    • Frans: Coriandre
    • Duits: Koriander, Schwindelkraut
    • Italiaans: Coriandolo
    • Spaans: Cilantro
  • Oorsprong: India, China, en Egypte, gekweekt en in het wild.
  • Vindplaats: Zuid- en West-Europa.
  • Kweek: Koriander in april zaaien in lichte droge grond op een zonnige droge plek. Uitdunnen tot een onderlinge afstand van 25 centimeter.
  • Verduurzamen: Als de korianderzaden beginnen te verkleuren de schermen afknippen en drogen door ze ondersteboven op te hangen. De zaden opvangen in een bak. De korianderbladeren vers gebruiken of invriezen.
  • Toepassing spijs en drank: De korianderzaden kunnen zowel zoete als hartige spijzen aromatiseren. Ze vormen een component van koek-, inmaak- en worstkruiden. Ze komen verder voor in de meeste rijsttafel- en kerrie gerechten en islamitische vleesschotels. Ook in de Griekse keuken wordt korianderzaad met ruime hand gebruikt tot zelfs in het dagelijkse brood. Omdat het aroma snel vervliegt, moet het zaad gekneusd worden, geplet of grof gemalen. Meestal wordt het even licht geroosterd. De etherische olie wordt in diverse likeuren, in soepen, gebak en in parfums en essences verwerkt. Voor veel mensen smaakt koriander naar zeep, dit is genetisch bepaalt.
Koriander Koriander


Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/koriander


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


← Vorig blog
Wat is gratineren?

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.