Komijn

Komijn heeft een vrij aanwezige en uitgesproken smaak, waar komt dit kruid vandaan en hoe kweek je komijnzaad?

Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen

  • Latijnse naam: Cuminum cyminum
  • Familienaam: Schermbloemenfamilie (Umbellifereae)
  • Buitenlandse namen:
    • Engels: Cumin
    • Frans: Cumin (de Maroc)
    • Duits: Krautzkümmel
    • Italiaans: Cumino
    • Spaans: Cumino
  • Oorsprong: Egypte, maar sinds onheuglijke tijden wordt komijn gekweekt op Malta en Sicilië, in Iran, India en langs de Noord-Afrikaanse kust. De smaak en reuk zijn overal verschillend.
  • Vindplaats: In Nederland alleen gekweekt.
  • Kweek: Half maart het komijnzaad zaaien onder glas, verspenen (ook onder glas) en als de plantjes stevig zijn voorzichtig poten in volle rijke leemgrond met een goede afwatering. Geregeld begieten en wieden.
  • Verduurzamen: Als de zaadjes van het komijn beginnen te verkleuren de schermen afknippen en drogen door ze omgekeerd boven een bak te hangen.
  • Toepassing spijs en drank: Vele Oosterse gerechten, onder andere de Indiase keerie (curry) en de Indonesische rijsttafel, bevatten komijn, die daar respectievelijk jeera en djintan heet. Ook de Noord-Afrikaanse couscous en de Mexicaanse chili con carne bevatten vrij veel komijn. Verder wordt komijn gebruikt in tafelzuur en chutneys, in Leidse kaas en Friese nagelkaas en in sommige worstsoorten. In India aromatiseert men sommige alcoholvrije aperitieven zoals lime en tamarinde water met komijn. Ook kan men kleine hoeveelheden in kool- en gehaktgerechten verwerken.
Komijn Komijn


Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/komijn


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


← Vorig blog
Knoflook

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.