Kardemom

Kardemom is een smaakvol en geurig kruid dat vaak wordt gebruikt in de Indiase keuken.

Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen

  • Latijnse naam: Elettaria cardamomum
  • Familienaam: Gemberachtigen (Zingiberaceae)
  • Overige namen: Koetsiertje
  • Buitenlandse namen:
    • Engels: Cardamom
    • Frans: Cardamome
    • Duits: Kardamom
    • Italiaans: Cardamomo
    • Spaans: Cardomome
    • Maleis: Kepoelaga
    • Hindi: Jeera
  • Oorsprong: De heuvelachtige tropische regenwouden van Zuid-India. Kardemom was reeds bekend bij de klassieke Grieken en Romeinen.
  • Vindplaats: De beste kardemom komt uit India en Sri Lanka, maar er zijn veel variëteiten, die bijvoorbeeld worden aangeduid met Malabar-, Mysore- en Ceylonkwaliteit. Ook is er een kardemom met een afwijkend, enigszins kamferachtig en inferieur aroma, dat o.a. uit Centraal-Amerika komt.
  • Verduurzamen: De onrijpe vruchten van de kardemom worden geplukt, geleidelijk gedroogd en dikwijls gebleekt tot ze grauwwit van kleur zijn geworden.
  • Toepassing spijs en drank: Kardemom kan zowel met zoet als met hartig gecombineerd worden. In de Nederlandse keuken vormt kardemom een onderdeel van speculaas-, koek- en worstkruiden. In Noord-Duitsland wordt kardemom verwerkt in gebak. De Arabieren doen kardemom zelfs in de koffie. Maar het meest wordt deze specerij gebruikt in de keuken van het Indiase continent en met name in curry- en pilau gerechten. Kardemom gaat in zee veel likeuren; warme wijnen worden er extra aromatisch van.
Kardemom Kardemom


Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/kardemom


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


← Vorig blog
Kapperstruik

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.