Ohmydish.nl


Jeneverbes

Jeneverbes wordt gebruikt om zuurkool op smaak te brengen, ook bij wild is het een klassieke combinatie.

Jeneverbes

Blog printen Bekijk reacties (0)


  • Latijnse naam: Juniperus communis
  • Familienaam: Cypersfamilie (Cypressaceae)
  • Overige namen: Jeneverstruik, damberen, wakel.
  • Buitenlandse namen:
    • Engels: Juniper
    • Frans: Genièvre
    • Duits: Wacholder
    • Italiaans: Ginepro
    • Spaans: Enebro
  • Oorsprong: Europa, Azië, Noord-Afrika en de Verenigde Staten.
  • Vindplaats: In Nederland op heidegrond en zandverstuivingen. Het is een beschermde plant.
  • Kweek: De bessen oogsten als ze volledig rijp zijn, zodat hun volle aroma bereikt is. In zon en wind drogen en luchtdicht afgesloten bewaren.
  • Toepassing spijs en drank: In zuurkool en wild-marinades. Ook kan men geplette bessen meebraden of er vlees mee inwrijven. Gebruik niet meer dan 1 à 2 bessen per persoon. Een bessenmoes met suiker wordt wel bij vleesmaaltijden geserveerd.. Vroeger werden de bessen gegist en werd de aldus gevormde alcohol tot oude jenever gedestilleerd. Tegenwoordig aromatiseert men bijvoorbeeld graanalcohol met de etherische olie van de bes met ongeveer hetzelfde resultaat. De gedroogde blaadjes worden als keuken kruid bij visgerechten gebruikt. Jeneverbessen passen goed bij tijm, venkel, marjolein en laurier.
Jeneverbes Jeneverbes


Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/jeneverbes


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!



← Vorig blog
Wat is sous vide?
Volgend blog →
Wilde Cichorei

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Bereid een prachtig gerecht van 1 van deze smaakvolle lente recepten.