Ohmydish.nl


Hysop

De blaadjes van de hysop bevorderen de spijsvertering. Ze zijn te gebruiken in verschillende soorten gerechten.

Hysop

Blog printen Bekijk reacties (0)


  • Latijnse naam:¬†Hyssopus officinalis
  • Familienaam:¬†Lipbloemenfamilie (Labiateae)
  • Overige namen:¬†Ipse, padekruid, ysop.
  • Buitenlandse namen:
    • Engels:¬†Hyssop
    • Frans:¬†Hysope
    • Duits:¬†Ysop, Joseph Kichenseppe
    • Italiaans:¬†Issopo
    • Spaans:¬†Hisopo
  • Oorsprong:¬†Zuid-Europa, het nabije Oosten en Rusland.
  • Vindplaats:¬†In Nederland op kalkhoudende zonnige grond, meestal als tuinplant gekweekt.
  • Beschrijving:¬†In Nederland op kalkhoudende zonnige grond, meestal als tuinplant gekweekt.
  • Kweek:¬†Vermeerderen door te zaaien in april of door stekjes te planten in het voor- en najaar. Zet ze een meter van elkaar af.
  • Verduurzamen:¬†De bloemen, groenige toppen en jonge bladeren kunnen gedroogd worden.
  • Toepassing spijs en drank:¬†Een enkel stukje blad in vette vis- of vleesgerechten bevordert de spijsvertering. De allerjongste blaadjes worden wel gebruikt in marinades, sauzen, soepen en salades. Ook in perziken- en abrikozencompotes kan zo‚Äôn blaadje een aparte en zeer verrassende wending aan het smaakpatroon geven. Likeuren zoals de beroemde chartreuse, en sommige parfums bevatten hysopolie.
Hysop Hysop


Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/hysop


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!



← Vorig blog
Wat is een ananasboor?
Volgend blog →
Bijvoet

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Bereid een prachtig gerecht van 1 van deze smaakvolle lente recepten.