Hysop

De blaadjes van de hysop bevorderen de spijsvertering. Ze zijn te gebruiken in verschillende soorten gerechten.

Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen

  • Latijnse naam: Hyssopus officinalis
  • Familienaam: Lipbloemenfamilie (Labiateae)
  • Overige namen: Ipse, padekruid, ysop.
  • Buitenlandse namen:
    • Engels: Hyssop
    • Frans: Hysope
    • Duits: Ysop, Joseph Kichenseppe
    • Italiaans: Issopo
    • Spaans: Hisopo
  • Oorsprong: Zuid-Europa, het nabije Oosten en Rusland.
  • Vindplaats: In Nederland op kalkhoudende zonnige grond, meestal als tuinplant gekweekt.
  • Beschrijving: In Nederland op kalkhoudende zonnige grond, meestal als tuinplant gekweekt.
  • Kweek: Vermeerderen door te zaaien in april of door stekjes te planten in het voor- en najaar. Zet ze een meter van elkaar af.
  • Verduurzamen: De bloemen, groenige toppen en jonge bladeren kunnen gedroogd worden.
  • Toepassing spijs en drank: Een enkel stukje blad in vette vis- of vleesgerechten bevordert de spijsvertering. De allerjongste blaadjes worden wel gebruikt in marinades, sauzen, soepen en salades. Ook in perziken- en abrikozencompotes kan zo’n blaadje een aparte en zeer verrassende wending aan het smaakpatroon geven. Likeuren zoals de beroemde chartreuse, en sommige parfums bevatten hysopolie.
Hysop Hysop


Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/hysop


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


← Vorig blog
Wat is een ananasboor?

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.