Hondsroos

Hondsroos, ofwel rozenbottel, wordt vaak gebruikt in jams en je kunt er ook thee van maken.

  • Latijnse naam: Rosa canina
  • Familienaam: Rozenfamilie (Rosaaceae)
  • Overige namen: Rozenbottel
  • Buitenlandse namen:
    • Engels: Rosa, Dayrosa
    • Frans: Rosier, Eglantier
    • Duits: Rose, Hagrose
    • Italiaans: Rosa
    • Spaans: Escaramujo
  • Oorsprong: Als wilde struik in Noord-Europa
  • Verduurzamen: De bottels plukken, ontpitten en drogen, of snel koken.
  • Toepassing spijs en drank: Gekookte en gezoete rozebottels worden tot jam en gelei verwerkt. Gekookt en in azijn en suiker gelegd, kan men er zoetzuur van maken. Van gedroogde rozebottel kan men thee zetten; het is een goed ontwateringsmiddel. Thee van de gedroogde pitten is een licht en zacht laxeermiddel. Rozebottellikeur is een bekend hartversterker voor bejaarden.
Hondsroos Hondsroos


Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/hondsroos


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen
← Vorig blog
Wat is sauteren?

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.