Hertsmunt

De hertsmunt is een muntsoort die gebruikt wordt om menthol-achtige etherische olie van te maken.

Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen

  • Latijnse naam: Mentha longifolia
  • Familienaam: Lipbloemenfamilie (Labiateae)
  • Oorsprong: West-Azië en Zuid-Europa; de klassieke oudheid kende al veel soorten munt.
  • Vindplaats: Overal in gematigde klimaten komen wel enige soorten voor.
  • Kweek: De planten vermeerderen zich via onderaards kruipende uitlopers: hiervan worden stukken van 15 centimeter met flink wat wortel horizontaal gepoot (5 centimeter diep) in zure aarde die voorzien moet zijn van veecompost, wat stalmest en veel water. In verband met de uitlopers is het goed om 20-30 centimeter in de grond een afscheiding te maken.
  • Verduurzamen: De meeste muntsoorten reageren goed op geregeld plukken. Zodra zich bloemtoppen vormen de plant tot 5 centimeter boven de grond voorzichtig afknippen zonder de bladeren te kneuzen. In hun geheel snel drogen door ze in bosjes op te hangen op een schaduwrijke luchtige plaats. Daarna de bladeren van de stengel rissen en luchtdicht verpakken.
  • Toepassing spijs en drank: De menthol-achtige etherische pepermuntolie wordt in likeuren als crème de menthe gebruikt en is een algemene smaakmaker (snoep, kauwgum, tandpasta, mondwater) en smaakbedekker (voor bijvoorbeeld onplezierig smakende medicijnen).
Hertsmunt Hertsmunt


Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/hertsmunt


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


← Vorig blog
Witte mosterd

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.