Ohmydish.nl


Grote klis

Met grote klis wordt soms bier op smaak gebracht, de bladstengels kunnen als groente gegeten worden.

Grote klis

Blog printen Bekijk reacties (0)


  • Latijnse naam:¬†Arctium lappa
  • Familienaam:¬†Composietenfamilie (Compositeae)
  • Overige namen:¬†Kladdewortel, klit, kladdebladeren, klevers, jan-plak-an
  • Buitenlandse namen:
    • Engels: Burdock
    • Frans:¬†Glouteron
    • Duits: Klette
    • Italiaans:¬†Bardana, Hoppola
    • Spaans: Bardana
  • Oorsprong:¬†Waarschijnlijk uit het Verre Oosten, waar ze nu gekweekt wordt en als groente bereid.
  • Vindplaats: Overal in Europa, langs rivieren en in bossen
  • Kweek: In het najaar het rijpe zaad in lichte, droge grond zaaien
  • Verduurzamen:¬†Na een jaar, dus weer in het najaar, de wortels uitgraven en drogen. Jonge bladeren kunnen ook gedroogd worden.
  • Toepassing spijs en drank:¬†Malse bladstengels kunnen, net als de wortels, als groente gegeten worden, nadat ze geschild zijn en tweemaal met vers water gekookt. In doe-het-zelf bierrecepten levert een mengsel van kliswortel en paardenbloemen een lekker bier op.
Grote klis Grote klis


Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/grote-klis


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!



← Vorig blog
Roomse kervel
Volgend blog →
Gewone of zwarte vlier

Winter recepten

Kook een heerlijke winterse kost met behulp van deze winter recepten. Keuze uit winterse recepten voor stoofpotten, kerst, sinterklaas en drankjes om bij op te warmen.