Ohmydish.nl


Grote engelwortel

De grote engelwortel heeft vele soorten toepassingen in de keuken.



Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen


  • Latijnse naam:¬†Angelica archangelica
  • Familienaam:¬†Schermbloemenfamilie (Umbellifereae)
  • Overige namen:¬†Angelica, aartsengelwortel.
  • Buitenlandse namen:
    • Engels:¬†Angelica, Garden angelica
    • Frans:¬†Ang√©lique
    • Duits:¬†Angelika, Engelwurz
    • Italiaans:¬†Angelica
    • Spaans:¬†Ang√©lica
  • Oorsprong:¬†Hoog-noordelijke op vochtige schaduwplaatsen in IJsland, Lapland en Rusland groeit de gewone engelwortel (Angelica sylvestris), waaruit de grote engelwortel gekweekt is.
  • Vindplaats: In Nederland gekweekt, ook als tuinplant
  • Kweek:¬†Grote engelwortel vermeerderen door zaaien; gebruik vers zaad in ondiepe geultjes in de nazomer, want het verliest snel zijn kiemkracht. Als de schermbloemen niet afgeknipt worden, zaait het kruid zichzelf uit. Ook de uitlopers rondom de grote engelwortel kunnen meestal met succes uitgezet worden.
  • Verduurzamen:¬†Pluk de bladeren van de grote engelwortel voor de plant gaat bloeien en droog ze heel zorgvuldig in de schaduw. Pluk de stengels in de vroege zomer en rooi de wortels in het najaar van het eerste jaar. De schermen van de grote engelwortel plukken, zodra het zaad begint te rijpen en ondersteboven boven een bak drogen.
  • Toepassing spijs en drank:¬†In het hoge noorden worden delen van de wilde grote engelwortel, maar vooral de bladstelen, even gekookt om de bittere smaak te verwijderen voor hij als groente wordt gegeten. Blad en stengel zijn een aromatische toekruid in visgerechten. Thee van de gedroogde grote engelwortelbladeren smaakt naar Chinese geurthee. Stengel en blad worden gekonfijt en gebruikt als taart- en puddingdecoratie. Kleine hoeveelheden vers wortelschaafsel van de grote engelwortel geven jams en vooral marmelades een interessanter aroma. De zaden, of vaker hun etherische olie, worden mede gebruikt om alcoholische draken als gin, vermout, chartreuse en benedictine te aromatiseren.
Grote engelwortel Grote engelwortel


Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/grote-engelwortel


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


← Vorig blog
Wat is een aanzetstaal?
Volgend blog →
Grote galantwortel

Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!