Geelwortelplant

De geelwortelplant, ofwel kurkuma, geeft een mooie kleur aan je gerechten. Je kunt het vers of gemalen gebruiken.

Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen

  • Latijnse naam: Curcuma domestica
  • Familienaam: Gemberachtigen (Zingiberaceae)
  • Overige namen: Kurkuma, koenjit
  • Buitenlandse namen:
    • Engels: Tumeric
    • Frans: Curcuma
    • Duits: Gelbwurz
    • Italiaans: Curcuma
    • Spaans: Cúrcuma
    • Maleis: Koenjit
  • Oorsprong: Zuid-Azië
  • Vindplaats: De geelwortel wordt al duizenden jaren gekweekt in tropische gebieden over de hele wereld.
  • Kweek: De geelwortel kan vermeerderd worden door worteldeling.
  • Verduurzamen: De volwassen wortel van de geelwortelplant wordt gerooid, gewassen, gekookt en daarna een paar weken gedroogd. Tenslotte wordt de geelwortel nog afgeschuurd in in stukjes gesneden of gemalen.
  • Toepassing spijs en drank: Geelwortelpoeder wordt vooral gebruikt in de Indiase curry's, chutney’s enz.; ook geeft het zijn kleur aan de vele currypoeders die kant en klaar te koop zijn. Verder is het een onderdeel van vele mosterdmengsels, piccalilly en inmaakazijn. Gebruik geelwortel met mate, anders wordt de totaalsmaak al gauw wat te wrang.
Geelwortelplant Geelwortelplant


Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/geelwortelplant


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


← Vorig blog
Wat is hors d'oeuvre?

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.