Eenjarige bonenkruid

Het eenjarige bonenkruid bevordert de spijsvertering en wordt vaak toegevoegd bij het inmaken van augurken.

Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen

  • Latijnse naam: Seturea hortensis
  • Familienaam: Lipbloemenfamilie (Labiateae)
  • Overige namen: Kunne, koele, peperkruid, scharekruid, tuinbonenkruid.
  • Buitenlandse namen:
    • Engels: Summer savoury
    • Frans: Sarriette
    • Duits: Bohnenkraut, Kölle,
    • Italiaans: Santo reggia
    • Spaans: Ajedrea de jardin
  • Oorsprong: In Zuid-Europa, waar vele aromatische soorten in het wild groeien, werd bonenkruid al in de keuken van de Oude Romeinen gebruikt.
  • Kweek: In april-mei in ondiepe geulen zaaien in vochtige zandgrond en met lichte grond bedekken. Op een zonnige plaats ontkiemt het zaad na 3 weken. De zaailingen uitdunnen tot een afstand van ongeveer 20 centimeter. Het kruid is ook een goede potplant. Eind juni kan men het verkregen zaad opnieuw zaaien.
  • Verduurzamen: De gehele plant vlak voor de bloei oogsten en in de schaduw drogen, dan behoudt het kruid zijn totale aroma.
  • Toepassing spijs en drank: Bonenkruid verhoogt in grote mate de smaak van zoutarme en/of pepervrije gerechten. Toegevoegd aan peulvruchten bevordert het daarnaast de spijsvertering van deze nogal zwaar verteerbare gerechten. Zorg echter dat het aroma niet gaat overheersen. In inmaakazijn voor augurken is het kruid een aan te bevelen ingrediënt.
Eenjarige bonenkruid Eenjarige bonenkruid


Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/eenjarige-bonenkruid


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


← Vorig blog
Grote galantwortel

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.