Dille

Het zaad van dille is te gebruiken in veel soorten soepen en sauzen, maar de dille blaadjes zijn vers het allerlekkerste.

Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen

  • Latijnse naam: Anethum graveolens
  • Familienaam: Schermbloemenfamilie (Umbellifereae)
  • Overige namen: Stinkende vinke.
  • Buitenlandse namen:
    • Engels: Dill
    • Frans: Fenouil bâtard
    • Duits: Dill, Gurkenkraut
    • Italiaans: Aneto
    • Spaans: Eneldo
  • Oorsprong: Zuid-Europa en West-Azië.
  • Vindplaats: In het wild in Europa, Azië, Noord-Amerika en Australië.
  • Kweek: Dille is gekweekt een éénjarige plant. Zaaien in april op een zonnige beschutte plaats. Veel water geven en uitdunnen tot ongeveer 30 centimeter afstand. De blaadjes van de dilleplant oogsten in juli-september, het zaad in augustus.
  • Verduurzamen: Pluk het rijpe bruine dillezaad met stengel en scherm. Hang de stengels in bosjes op en vang het gedroogde zaad in een schone doek op. Gebruik de dilleblaadjes vers of ingevroren.
  • Toepassing spijs en drank: Het dillezaad is te gebruiken bij vis en schaaldieren, wortelgroenten, kool (ook zuurkool), soepen, salades en zure sauzen. De dilleblaadjes pas aan het eind van de bereiding (vooral bij vis) toevoegen.
Dille Dille


Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/dille


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


← Vorig blog
Marjolein

Herfst recepten

Heerlijke herfst recepten die je kunt maken als het seizoen is aangebroken dat de bladeren van de bomen vallen en het vaker gaat regenen. Maak een keuze uit verschillende soorten herfst recepten. Proef de herfst met deze lekkere en simpele herfstrecepten! Geniet van bijvoorbeeld een mok golden milk, een kom romige paddenstoelen-truffelsoep of bak lekkere pompoenwafels voor bij een kop warme chocolademelk.