Bernagie

Dit kruid is meer bekend als komkommerkruid of borage. Heerlijk in salade en ook nog eens mooie eetbare bloemetjes.

Wat vind jij van dit blog?
2 stemmen

  • Latijnse naam: Borago officinalis
  • Familienaam: Ruwbladigenfamilie (Boraginaceae)
  • Overige namen: Borage, boragie, komkommerkruid, prikneuzen.
  • Buitenlandse namen:
    • Engels: Borage
    • Frans: Bourrage
    • Duits: Boretsch, Gurkenkraut
    • Italiaans: Boragine
    • Spaans: Borranja
  • Oorsprong: Waarschijnlijk in Syrië
  • Vindplaats: In heel Europa en Amerika; gekweekt en verwilderd.
  • Kweek: De Bernagie is een eenjarige plant, die soms in huis of in de kas de winter kan overleven, het beste te vermeerderen door zaad. Zaaien in april-mei. De zaailingen moeten tot 50 centimeter afstand verspreid worden of uitgedund. Ze hebben kalkachtige grond nodig en een zonnige plaats, bijvoorbeeld een hoog plateau van een rotstuin. Regelmatig begieten en wieden.
  • Verduurzamen: Door het drogen van de bladeren gaat de smaak verloren, maar de actieve bestanddelen blijven op volle sterkte. De bloeiende toppen en bladeren in juli en augustus plukken en in de schaduw drogen.
  • Toepassing drank en spijs: Hele jonge blaadjes smaken lekker door salades en in kruidenboter. Grotere jonge bladen worden vooral in Italië als bladgroente gekookt en dienen vaak als vulling in bijvoorbeeld ravioli. De smaak lijkt op die van een takje bittere komkommer, maar is pittiger door een ziltig smakend plantenslijm. De bloemen smaken ook goed en worden als garnering van salades gebruikt. De dunne steeltjes geven extra smaak aan bowls, sappen, cider en ijsthee.
Bernagie Bernagie


Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/bernagie


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


← Vorig blog
Agrimonie

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.