Bergamotplant

De blaadjes van de bergamotplant zijn lekker in kleine hoeveelheden in een salade.

Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen

  • Latijnse naam: Labiateae
  • Familienaam: Lipbloemenfamilie (Monarde didyma)
  • Buitenlandse namen:
    • Engels: Bergamot
    • Frans: Bergamote
    • Duits: Bergamott
    • Italiaans: Monarde
    • Spaans: Bergamota
  • Oorsprong: Noord-Amerika, waar nog veel meer soorten voorkomen.
  • Vindplaats: In Nederland gekweekt als borderplant.
  • Kweek: Vermeerderen door jaarlijks of om het jaar, te scheuren en te planten in rijke vochtige grond.
  • Verduurzamen: Bloemen en bladeren plukken tijdens de bloei en vers of gedroogd gebruiken.
  • Toepassing spijs en drank: Het verse blad in kleine hoeveelheden in salades snipperen. Een blaadje aan vlees toevoegen tijdens de bereiding. Op een zomerdrankje een blaadje of bloemetje laten meedrijven. Van het gedroogde en verkruimelde blad is een lekkere thee te maken die qua geur op de Chinese soort lijkt.
Bergamot Bergamot


Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/bergamotplant


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


← Vorig blog
Postelein

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.