Ohmydish.nl


Basisrecept kippenbouillon

Er zijn veel verschillende soorten bouillons, deze kippenbouillon is vol van smaak.Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen


Zelf kippenbouillon maken is best makkelijk, lekker en een goede manier om je koelkast leeg te maken. Er zijn veel verschillende soorten bouillons, op deze pagina leggen we je uit hoe je zelf kippenbouillon kunt maken. Kippenbouillon is vol van smaak, precies zoals je in restaurants zou krijgen. Laten we beginnen.

Een kippenbouillon hoort wat geleiachtig te zijn wanneer deze afgekoeld is, dit houdt in dat het aromatischer is en dikker dan water. Het heeft een geweldige smaak en geeft elke saus een goede basis. Het doel van dit basisrecept kippenbouillon is om een duidelijke kip en groente-smaak te hebben, zodat je deze in veel recepten kunt gebruiken.

Wat je nodig hebt voor een basisrecept kippenbouillon

 • 4 grote kippenbotten of kippenpoten
 • 4 wortels
 • 1 ui
 • 4 selderijstengels
 • Halve prei
 • 2 laurierblaadjes
 • 5 peperkorrels
 • Aantal takjes rozemarijn
 • Aantal takjes tijm
 • Aantal takjes peterselie
 • 2.5 liter water
Elke kok heeft zijn eigen favoriete ingrediënten om bouillons mee te maken, probeer die van jezelf te vinden. De meeste restaurants hebben altijd grote pannen op het vuur staan om overgebleven groenten in te doen waarmee een bouillon gemaakt kan worden. Dit is een typisch 'keukengeheim' om de lekkerste sauzen en soepen mee te maken.

Basisrecept kippenbouillon ingrediënten Basisrecept kippenbouillon ingrediënten

Begin met het snijden van de groentes. Je hoeft de ui en wortels niet te schillen. Snijd alle groentes grof, het maakt niet veel uit hoe je dit doet. Na het bereiden van de bouillon gooi je de restanten namelijk weg. Het doel van de groentes is om smaak af te geven aan het water. De makkelijkste en snelste manier om dit te doen is door de gesneden groenten in een vergiet te doen en daarna te wassen met koud, stromend water.

Kies delen van een kip, het maakt niet veel uit of je een heel kip-karkas gebruikt of enkel de poten. Gebruik wat je in huis hebt. Je kunt een lichte bouillon maken door alles in een pan te doen en er dan water overheen te gieten. Zet het vuur hoger en laat de bouillon een aantal uren trekken.

Wat wij zelf altijd lekker vinden is om de kippenpoten en groenten eerst even aan te bakken. Je kunt dit in een oven doen, om te voorkomen dat er onnodig veel afwas gemaakt wordt. Verhit een grote braadpan op hoog vuur en voeg een klein scheutje olijfolie of een klontje boter toe. Voeg dan de kippenpoten toe en bak mooi goudbruin. Voeg dan de gesneden en gewassen groenten toe en bak een aantal minuten mee.

De reden waarom we het lekkerder vinden om alles eerst even op te bakken is te danken aan de smaak die de ingrediënten af gaan geven aan het water. De smaak is intenser en een bijkomend voordeel is dat de bouillon een mooiere en rijkere kleur krijgt.

Voeg takjes rozemarijn, tijm en peterselie toe aan de pan. Voeg dan de peperkorrels en laurierblaadjes toe. Giet koud water in de pan en sluit af met een deksel. Laat anderhalf uur op laag vuur pruttelen. Hoe langer je de kippenbouillon laat trekken, des te lekkerder zal de smaak zijn. Haal halverwege het koken het vet uit de pan dat naar boven is komen drijven.

Zeef de ingrediënten na het koken uit de pan en laat de kippenbouillon geheel afkoelen. Je hebt nu een heerlijke basis voor soepen, sauzen en stoofpotjes.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/basisrecept-kippenbouillon


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


Volgend blog →
Zelf veloutésaus maken

Zomer recepten

Met warm weer heb je meestal geen zin om uren in de keuken te staan. Het is deze zomer heerlijk genieten met deze makkelijk te volgen recepten. Van frisse salades tot heerlijk geurende barbecue recepten, recepten met seizoensgroenten, de lekkerste ijsjes en meer!