Basilicum

Er bestaan ontzettend veel soorten basilicum en dit smaakvolle kruid is te gebruiken in hartige en zoete gerechten.

Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen

  • Latijnse naam: Ocimum basilicum
  • Familienaam: Lipbloemenfamilie (Labiateae)
  • Overige namen: Bazielkruid, koningskruid, vleeskruid
  • Buitenlandse namen:
    • Engels: Sweet basil
    • Frans: Basilic
    • Duits: Basilienkraut
    • Italiaans: Basilico
    • Spaans: Alabega
  • Oorsprong: Tropisch Afrika en Azië, waar het vaste planten zijn. Het kruid werd 4000 jaar geleden al door de Romeinen over Zuid-Europa verspreid.
  • Vindplaats: Pas na de Middeleeuwen deed het kruid zijn intrede in Noordwest-Europa.
  • Kweek: Basilicum heeft veel zon en warmte nodig. Zaai in het voorjaar in een bak, kas, of pot en houdt die op een warme plaats. Poot laat in mei in lichte mestrijke grond met een goede afwatering en op een zonnige beschutte plaats. Zet ze 20 centimeter van elkaar af. Binnenshuis doet basilicum het erg goed op een zuidelijk gelegen vensterbank.
  • Verduurzamen: Snijd de bladeren af tegen de zomer en tegen de winter. Als ze vers geplukt zijn, hebben ze het beste aroma. Bij het drogen van de bladeren, bijvoorbeeld nog aan de takken in bossen, zonder zon in de tocht, gaat er een muntachtige smaak overheersen. Het oorspronkelijke aroma blijft beter behouden door invriezen van de losse blaadjes in een luchtdicht plastic zakje. Nog beter is het om de vers geplukte bladeren een maand lang op een zonnige plaats te laten trekken in een goede kwaliteit spijsolie of neutrale azijn. Is het aroma nog te zwak dan filtreren en het proces herhalen met weer vers geplukte bladeren. In Italië legt men hele gewassen en gezouten takken in lagen op elkaar in olie. Dat geeft een nogal slijmerig geheel, maar de gedecanteerde (afgeschonken) bovenstaande olielaag is een verrukkelijke basis voor de bereiding van sauzen.
  • Toepassing spijs en drank: Het basilicumaroma is erg apart. Liefhebbers voegen het aan bijna elke hartige schotel toe; voeg het echter met mate toe en pas op het laatst! Het past in elk tomaten-, paprika- of aubergine gerecht. Basilicum laat zich zeer goed met knoflook combineren in salades, sauzen, soepen, marinades en patés. Ook bij vlees, vis en gevogelte past dit kruid erg goed. De blaadjes niet hakken, maar van de takken ritsen en scheuren. In de Italiaanse keuken wordt basilicum (samen met knoflook) erg veel gebruikt. Verse bladeren bepalen het aroma in de beroemde warme spaghettisaus. De Franse "Soupe au pistou" is ook gebaseerd op basilicum.
Basilicum plant Basilicum plant


Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/basilicum


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


← Vorig blog
Wat is bouquet garni?

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.