Akker-honingklaver

Akker-honingklaver wordt vaak gebruikt om bier of kruidenwijn te maken. Het zit soms ook wel eens verwerkt in kaas.

Wat vind jij van dit blog?
0 stemmen

  • Latijnse naam: Melilotus officinalis
  • Familienaam: Vlinderbloemenfamilie (Papilionaceae)
  • Overige namen: Honingklaver, malloot, welriekend, drieblad, gele steenklaver.
  • Buitenlandse namen:
    • Engels: Melilot, Sweet clover
    • Frans: Mélilot
    • Duits: Honigklee
    • Italiaans: Meliloto
    • Spaans: Trébol dulce
  • Oorsprong: Heel Europa en Azië; later gekweekt als veevoer en daardoor tot in Amerika verspreid.
  • Vindplaats: In Nederland op woeste droge grond, langs zeedijken en spoordijken en op wegbermen en uiterwaarden.
  • Verduurzamen: Akker-honingklaver drogen in de wind. De akker-honingklaver gaat dan naar vers hooi ruiken (cumarine).
  • Toepassing spijs en drank: In sommige landen, waaronder Engeland, worden deze akker-honingklavers als vulling van bijvoorbeeld konijn gebruikt. Akker-honingklavers worden ook in sommige worstsoorten verwerkt. Bij het brouwen van bier en in kruidenwijnen worden eveneens honingklavers gebruikt. In Zwitserland wordt de blauw bloemige Zuid-Europese honingklaver in gedroogde en poedervorm intens gemengd met zout en wrongel van afgeroomde melk en zo tot de bekende groene Zwitserse raspkaasjes verwerkt.
Akker-honingklaver Akker-honingklaver


Ga terug naar het overzicht van de Kennisbank voor koken.


Bekijk de orginele blog via:
https://ohmydish.nl/blog/akker-honingklaver


Vond je deze blog interessant?
Vermeld @ohmydish of tag #ohmydish op Instagram!


← Vorig blog
Piment

Lente recepten

Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.