Een hele gebraden eend is hét pronkstuk op de kersttafel. Met dit recept kan het niet mis gaan voor een perfect gegaarde eend. Met een vulling van groenten.
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 05-12-2016, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 45 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 12-01-2024
Bekijk het originele recept via:
https://ohmydish.nl/recept/hele-gebraden-eend
Schil de wortels met de dunschiller en was de wortels en bleekselderij stengels en snijd deze in kleine stukjes. Maak de stukjes niet te groot, dat maakt het lastiger om de eend ermee te vullen en het zal niet tegelijk met de eend gaar zijn.
Pel de knoflooktenen en uien en snijd deze grof. Meng het gerookte paprika poeder met zout en peper in de kleine kom.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Dep de eend goed droog met keukenpapier en verdeel het kruidenmengsel aan de binnen- en buitenkant van de eend.
Vul de eend met de knoflook, takjes verse tijm, wortel, uien en bleekselderij. Bind de poten eventueel bij elkaar zodat de groentevulling in de eend blijft zitten.
Leg de eend met groenten op het oven rooster en plaats de plaat onder het rooster om het eendenvet op te vangen tijdens het bakken. Bak de eend mooi rosé in iets minder dan 1,5 uur.
Bedruip de eend af en toe met het eendenvet tijdens het bakken. De kerntemperatuur voor een mooie eend die niet te gaar behoort te zijn, is 53 graden Celsius.
Plaats de eend op de serveerschaal en garneer eventueel met partjes sinaasappel en takjes tijm. Snijd de eend aan met een scherp mes.
Serveer de eend met bijvoorbeeld pommes duchesse samen met de vulling van de eend. Eet smakelijk!
Gemaakt door Véronique
Geplaatst op 05-12-2016, dit recept is voor 4 personen en duurt 1 uur 45 minuten.
Oprichter van Ohmydish (sinds 2014), staat het liefst de hele dag in de keuken. Ooit werkzaam in de horeca als zelfstandig werkend kok en helpt je graag om vertrouwen te krijgen in de keuken. Met haar makkelijk te volgen recepten, handige tips en kook kennis maak jij zelf de állerlekkerste gerechten! De recepten zijn voor iedereen toegankelijk, voor beginners tot gevorderde thuiskoks.
Bijgewerkt op: 12-01-2024
Waar kan ik een hele eend kopen?
Een hele eend is te koop bij een poelier en soms bij de grotere supermarkt of de groothandel.
Waar kan ik het eendenvet na het bakken voor gebruiken?
Het eendenvet dat je hebt opgevangen in de oven kun je gebruiken om bijvoorbeeld aardappels in te bakken.
Kan ik andere groenten gebruiken?
Je kunt behalve bleekselderij en wortel bijvoorbeeld ook pastinaak of andere wintergroenten gebruiken.
groetjes jan
groetjes jan
bleekselderij is hier ook niet aan te komen wat kan ik wat anders gebruiken
groetjes jan
Jonathan
Je proeft de lente met deze heerlijke recepten! Maak mooie gerechten met ingrediënten uit het seizoen zoals komkommer, asperges, raapstelen, rabarber, veldsla, peultjes, radijsjes en spinazie. Haal de lente in huis met deze lekkere recepten.